Pää pilvissä…

eli, kun joku muu luulee tietävänsä paremmin miten sinun tulisi tallentaa tiedostosi…

Sain käyttööni uuden puhelimen, siis minulle uuden, vaikka käytetyn. Edellinenkin oli kätetty ja toimi hyvin kunnes ”appi” (sovellus)  toisensa jälkeen lakkasi toimimasta eikä päivitys enää toiminut. Mikä mielestäni on ihan älytöntä, kun laite muuten kelpaisi ihan hyvin, mutta ilmeisesti valmistajat tarvitsevat lisää rahaa ja niinpä pakottavat ostamaan  uusia…

No, alistun kohtalooni ja onneksi sain ostaa käytetyn, jonka edellinen omistaja sai uuden työnantajaltaan käyttöönsä ja vanha siksi oli ostettavissa. Jonkinlaista kierrätystä kait sekin.

Sitten oli vain ryhdyttävä siirtämään tietoa vanhan ja uuden välillä ja opettelemaan uudet kommervenkit, onneksi sain apua tyttäreltäni. Tulee mieleen viime läppärinvaihto (kannettavan tietokoneen vaihto) joka ei ihan kiroilematta sujunut. Miksi kaikkea pitää koko ajan muuttaa?

Siinäkin meni pari viikkoa taistellessa ennenkuin olimme kutakuinkin sinut. Ei laitteessa sinänsä mitään vikaa ollut mutta kun joka vaihdon yhteydessä yleensä pakotetaan oppimaan uusia systeemejä. Tai sitten vanhat systeemit päättävät ”päivittäytyä seuraavalle tasolle” vaikka mielestäni kyseessä on huononnus eikä suinkaan parannus….

Otsikkoon viitaten en ole vieläkään sinut sen kanssa, että kaikki mitä teen säilötään johonkin pilveen (niitäkin pitää olla monta erilaista….). Tulee mieleen kun jokin aika sitten nousi hirveä haloo siitä mitä tietoa esim. Facebook tai vastaavat keräävät meistä surffaillessamme heidän systeemeissään. Itse olen lähinnä ollut välinpitämätön tästä, kunhan omat asetukset ovat riittävän yksityisiä, niin en usko että eloni olisi kovinkaan kiinnostavaa kenellekään ulkopuoliselle. Mutta jos nyt joku, vastoin olettamustani, olisi kiinnostunut siitä missä asioin tai kehen olen yhteydessä, niin ehkäpä sitten suon heille sen ilon. Ymmärrän toki, että joku muu voi olla huolestunut siitä että ”isoveli vahtii”, mutta kuten sanottu, itse en ole.

Mikä mielestäni sitävastoin on yksityisyyteni rajoittamista ovat nämä tietokoneohjelmat jotka pakottavat minut toimimaan tietyllä tavalla. Kun nämä suuressa viisaudessan niin päättävät, kaikki yks’kaks onkin säilöttävä johonkin pilveen jonnekin. Varmasti järkevää ja hyvä asia tietyissä tapauksissa, MUTTA minä haluan itse päättää minne säilön tiedostoni. Jos tallentaessani valitsen ”tämä tietokone” ei tallennus välttämättä ollenkaan päde ”tälle tietokoneelle” vaan johonkin pilveen, jonne sitten jonkun ajan kuluttua onkin ostettava lisätilaa jotta mahtuu. Ovelaa!

Mutta minäpä olen hankkinut ulkoisia muisteja ja joka kerta kun tallennan jotakin jonka en halua häviävän johonkin pilveen, on sitten tavallista hankalampaa varmistua siitä, että tiedosto todellakin tallentuu tähän ulkoiseen muistiin eikä pilviin. Sitten vaan on toivottava etteivät nämä(kin) pian lakkaa toimimasta…

Kaikki nämä muutokset (pääni yli) vain muutoksen vuoksi…. Onhan se hyvä, että pilvi-mahdollisuus on olemassa, heille josta siitä on hyötyä. Mutta ellei halua käyttää pilviä ei tätä tulisi tehdä niin hiivatin vaikeaksi kiertää.

Kuka sitä paitsi takaa että nämä pilvet ovat varmoja ja että isoveli ei valvo kaikkea henkilökohtaista tietoa mitä sieltä löytyy?

Mielestäni on kummallista, että kaikki suruttomasti lähettävät tärkeää ja/tai henkilökohtaista tietoa johonkin pilveen, eikä tämä näytä huolestuttavan ketään, mutta kylläkin mitä Facebook tietää tekemisistämme heidän sivuillaan. Minun maailmassani jaan vähemmän henkilökohtaisia asioita Facebookissa kuin itselleni tallentamissani tiedostoissa.

Kuka takaa että tiedostoni aina ovat saatavilla pilvessä, ainoastaan minulle ja ennenkaikkea että pystyn käsittelemään niitä tarvittaessa? Mitä jos pilvi hajoaa tai vain haihtuu? Missä minun tiedostoni silloin ovat?

Asiaa ei suinkaan tee yksinkertaisemmaksi se, että on olemassa useita pilvi-vaihtoehtoja, jotka kaikki yrittävät tyrkyttää omaansa Dropbox, iCloud, OneDrive…. joitakin mainitakseni.

Elämä oli ennen helpompaa ilman muita pilviä kuin niitä joitka leijailevat kirkaansinisellä taivaalla kesäpäivänä, joskus muutama sadepilvi tai pahimmassa tapauksessa ukkospilvi. Mutta ilman virtuaalipilviä voisin hyvin elää, tai ainakin haluaisin, että voin helposti valita haluankao käyttää niitä vai en.

Niin…. ja pankit, jotka pikkupakolla painostavat meitä käyttämään appejaan, luulisi, että kun apin siirtää uuteen puhelimeen se on käyttökunnossa…. Mitä vielä, pankki lähtee siitä, että sinulla on vähintään kaksi erillistä wifi -yhteyttä voidaksesi saada apin toimimaan myös uudessa puhelimessasi – tai sitten kaksi sim-korttia (eli kaksi liittymää), jotta voi siirtää apin toimimaan vanhasta uuteen.

Kysynpä vain, kuinka monella on, kaksi wifi -yhteyttä tai kaksi sim-korttia…. No, onhan sitten mahdollista käydä hoitamassa asia kuntoon konttorissa – vai onko? Pitäisikö minun siis varata aika hyvissä ajoin ennen puhelimen vaihtoa pankkivirkailijalle, jos nyt jossain lähimain löytyy vielä oikea konttorikin…. Viimeinen pankin vinkki on, että tallentaa apin kahteen laitteeseen, puhelimeen tai tablettiin, niin on sitten jommassa kummassa (tai molemmissa) käytössä. Tulee kalliiksi pankkiasioiminen jos omiin rahoihin käsiksi pääsemiseksi pitää olla arsenaali laitteita, wifi-yhteyksiä ja sim-kortteja…..

Mutta sehän onkin asiakkaan ongelma…..

2 kommenttia artikkeliin ”Pää pilvissä…

 1. marjatta 27 helmikuun, 2020 / 11:55

  Luin juttusi ja välillä nauroi ja välillä melkein itkin. Nämä uudistukset ja jatkuvat muutokset ovat kuulemma (!) kehityksen tulosta. Ymmärrän, että virheet korjataan – niitäkin tuntuu olevan jatkuvasti. Mutta, se jatkuva muu muuttelu on monelle tavikselle liikaa.
  olen heittänyt ilmaan ajatusta, että olisi tarjolla perusversio, joka muuttuu vain olennaisten korjausten takia ja muuten harvoin. Sitten olisi nippeli-nappeli-versio, jossa muutoksia voi tehdä vaikka päivittäin.

  Pilveen pakottaminen on tosiaan minustakin ärsyttävää. Olen sen estänyt kaikkialta, missä se on mahdollista. Ja aika ajoin menen sinne pilveen tyhjentämään sieltä sinne väkisin viedyt jutut (esim. kuvat). Pilvi voi olla hyvä juttu ja osalle varmaan onkin. Sen turvallisuudesta sitten ollaankin jo montaa mieltä.
  Minä tallennan kaiken olennaisen ulkoiselle kiintolevylle. Niidenkin kanssa kannattaa olla tarkkana sen osalta, miten ne toimivat jatkossa. Kun muutoksia tulee, pitää olla valmis taas kerran siirtelemään juttuja ties minne.

  Noista omien tietojen menemisistä asiattomille olen vähän eri mieltä kanssasi. Jotkut kun keräävät satunnaisella haulla tietoja muista, yhdistelevät niitä ja voivat käyttää vaarallisellakin tavalla väärin. Tällaisiin olen törmännyt monen ihan tavallisen ihmisen kohdalla! Sitäpaitsi, ne kavereiden puhelinnumerot eivät saisi olla muille näkyvissä! Jollakin saattaa olla jostain tärkeästä syyst salainen numero, eikä hän tosiaankaan halua, että muut jakavat sitä eteenpäin millään keinolla. Sama koskee sähköpostiosoitteita. Kunnioittakaamme muiden oikeutta yksityisyyteen.

  Mukavaa kevättä ja vähemmän stressiä aparaateista 🍀

  Liked by 1 henkilö

  • everstinna 27 helmikuun, 2020 / 12:16

   Kiitos kommentistasi 🙂
   Emme taida olla niinkään eri mieltä tietojen jakamisesta. OIkeastaan tarkoitin juuri sitä, että kun omat asetukset ovat kunnossa, eli ei ihan julkisia, niin en jaksa epäillä, että joku FB olisi taustalla kiinnostunut tekemisistäni. Esim. siellä en ole edes ilmoittanut missä asun tai mistä tulen enkä mitään muutakaan kovin henkilökohtaista paitsi nimeni ja kuvani, eikä s-postinikaan ole siellä julkinen, puhelinnumeroani en edes ole antanut. Tietoni ja postaukseni näkevät ainoastaan ystäväni ja heidän ystävänsä. En koskaan mainitse, en omaani enkä kenenkään muunkaan, puhelinnumeroita tai s-postiosoitteita tai muita yksityistietoja. Haloo kait aikanaan nousi siitä, että ”isoveli” näkee millä sivuilla olet surffaillut ja/tai mitä tykkäyksiä olet peukuttanut, tätä tarkoitin sillä etten näistä välitä jos FB haluaa valvoa surffauksiani tai tykkäämisiäni. Paljon enemmän minua häiritsevät kaiken maailman puhelinsoitot milloin miltäkin turhalta taholta, sekä puhelinmyyjiltä että huijareilta, joille tiedän varmuudella etten ole numeroani antanut. Ja nämä pilvet!!!! Onneksi on ulkoiset muistit 🙂
   Mukavaa kevättä myös sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s