Ylimääräinen päivä…

29.2.2020

Tänään on sitten karkauspäivä, ylimääräinen päivä joka meille suodaan joka neljäs vuosi.

Minulla oli aikoinaan työtoveri joka oli syntynyt karkauspäivänä. Mietin tässä mitenkähän silloin vietetään syntymä-päivää, joka neljäs vuosi karkaus-vuosina, päivää ennen tai jälkeen kolmena välivuotena? En koskaan tullut kysyneeksi, onnittelin vain joka neljäs vuosi.

Mitä vanhemmaksi sitä tulee (tai ainakin minä), sen vähemmän merkitystä on viettää syntymäpäiviään. Joskus mietin, että ehkä ei oikeastaan ole mitään syytä juhlia sitä että päivät vähenevät… kyynikko minussa siis! Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että ikä on ainoastaan numero, ei sillä sen suurempaa merkitystä muutoin ole. Paitsi että ryppyjä tulee lisää, sekä henkisiä että fyysisiä, vanhetessa ja voi vain toivota että sitten lopussa vain kuolla kupsahtaa niin sanotusti saappaat jalassa, sen sijaan että jäisi makoilemaan vihanneksena vuosikausiksi. Toisaalta ei ehkä siinä vaiheessa enää muista mitään… Ei, toistaiseksi yritän edesauttaa sekä terveyteni että kuntoni säilymistä, iän lisääntymisestä huolimatta!

Karkauspäivää on aikoinaan pidetty epäonnen päivänä ja päivänä jolloin kaikki oli nurinpäin. Ei ehkä niin mukavaa jos sattui syntymään tänä päivänä…. Päivään on liitetty erilaisia perinteitä eri puolilla, ehkäpä tunnetuin tämän ”nurinkurisen” päivän perinteistä on, että naiset voivat kosia karkauspäivänä. No, nykyään kait kuka tahansa saa kosia milloin tahansa tai olla kosimatta. Mutta aikoinaan pidettiin sopimattomana, että nainen olisi aloitteentekijänä. Toisaalta, jos tarkemmin ajatellaan, niin taitaa edelleen päteä olettamus, että kosinta edelleenkin tapahuu miehen aloitteesta. Ehkä siis hyvä että on olemassa päivä jona rohkaistaan myös naisia tekemään aloite.

Eri nettisivuilla voi löytää jopa vihjeitä joita kosinneet naiset jakavat onnistuneeseen kosintaan:

  • Suuri osa sisältää ruokaa juhlavammissa muodoissa, kuten illallinen kynttilänvalossa romanttisen musiikin soidessa, retkieväät piknikillä kuplivan kera tai jääkaappiin on hankittu miehen herkkuja ja sormus päällimmäisenä. Tukeutunee vanhaan ajatukseen että ”tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta” (vaikkakin olen kuullut kyynikkojen tokaisevan, että tällöin tähdataan vähän liian korkealle…)
  • Uhka, lahjominen ja kiristyskin on mainittu vihjeiden joukossa, ehkä kuitenkin pilke silmäkulmassa eikä ihan tosissaan.
  • Suoraa toimintaa ehdottaa joku, joka suosittelee varaamaan ajan vihkimiselle ja sitten kysyä mieheltä jos tämä aikoo tulla mukaan….
  • Realisti joka palauttaa uneksijat maan kamaralle, neuvoo naisia luopumaan kosinta-aikeista ja toteaa, että ”kyllä mies sitten kosii jos haluaa naimisiin” (ehkä mies?)

Suomalainen perinne, että mikäli mies vastaa kieltävästi, on hänen hankittava kosinnan tehneelle naiselle hamekangas, ehkä on käytännöllisempi versio englantilaisesta perinteestä jossa miehen vastaavassa tilanteessa odotettiin antavan naiselle silkkiyöpaita tai käsinepari. Huhun mukaan myös presidentti Kekkonen olisi leskeksi jäätyään saanut kosintakirjeitä halukkailta naisilta karkausvuosina, mutta että hän kohteliaasti kieltäytyi kunniasta Marimekko-hamekankaan kera.

Lapinjärvellä Itä-Uudellamalla, on vuosituhannen vaihteesta asti järjestetty juhlallisuuksia karkauspäivänä, joissa pariskunta, joka julkisesti on kosinut ja sitten rekisteröinyt parisuhteensa, saanut tiettyjä etuja. Ehkäpä hieman uudenaikaisempi versio, jossa  perinne vapautetaan sukupuolirooleistaan ja kaikki jotka julkisesti tunnistavat rakkautensa saavat tämän edun, heidän ilmoituksessaan todetaan että:

Jokainen rakkaudentunnustaja ja kosija saa asuintontin Lapinjärveltä puoleen hintaan.

Voit lukea enemmän asiasta täällä: Karkauspäivä 2020 Lapinjärvellä.

Itselläni ei ole aikeita kosia tänään sen koommin kuin tulevinakaan karkauspäivinä. Minulla on ukkoni jonka kanssa viihdyn ja häitämme vietimme jo joitakin vuosia sitten.

Nyt aion sen sijaan nauttia tästä ylimääräisestä päivästä, jonka tänä vuonna saamme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s